Hälsoråd
Hälsoråd
På den här sidan vill jag dela med mig en del av mina erfarenheter när det gäller några problem och frågeställningar som ofta kommer upp angående våra Golden. Jag är inte veterinär och de råd och tips jag ger är inte vetenskapligt prövade, så du får prova "på egen risk", men veterinärbesöken brukar bli rätt så dyra och det kan vara värt att idka lite egenvård ibland, innan man åker iväg. Jag har gott stöd och support av en mycket god vän som är docent och överläkare, så mina tips saknar inte helt medicinsk grund.
Om du undrar över något av det jag skrivit kan du skicka ett mail.
Gunilla
Inkontinens (svårt att hålla tätt)
Algblomning
Diarré
Börja med att inte ge någon som helst föda under 24 timmar. Däremot måste man försöka med att ge dem vatten, slå några droppar mjölk och lite druvsocker och salt i vattnet. Ge med sked eller helst med en spruta i mungipan. På apoteket finns både sprutor och vätskeersättning till barn som dessutom kan vara mycket bra att ha hemma. Lämplig mängd för en 8-veckors valp är ett par deciliter på dygnet.
När magen fungerar igen, gå över till normalkost plus sönderkokt ris i små täta portioner. Det är inga problem för en hund/valp att vara utan mat i några dagar, däremot MÅSTE den ha vätska!
OBS! Om hunden/valpen inte får behålla vätskan, blir uttorkad (nackskinnet) och slö - åk genast till veterinär!
Dietsoppa
Tillsätt en buljongtärning (kött eller höns), 1 msk druvsocker och ett kryddmått citronsyra.
Späd med kallt vatten till en tjock soppa, låt svalna och tillsätt en äggula.
Fästingmedel
Feber
Har hunden feber? Detta är en vanlig fråga när hunden inte mår bra. Att ”ta tempen” på en hund är inte svårt. Så här gör man tex. ta en vanlig digitaltermometer för rektalt bruk (ej gammal med kvicksilver) och sätt på ett plastskydd, som finns att köpa på apoteket. Vänd på hunden så du har svansen framåt och knip åt med benen om kroppen så den står stilla och stadigt. Blir den alldeles fnattig får man ha hjälp av ytterligare en person. Sedan tar man ett stadigt grepp om svansen och lyfter upp den, inte drar, och stoppar in termometern (precis som på barn) och väntar tills termometern piper. Klart! En frisk hund har 38-39 o. Passa på att ta tempen på din hund när den är frisk, så du har ett referensvärde, precis som på oss människor, så varierar ”normaltempen”
Det underlättar mycket för veterinären om du har kollat tempen innan du åker, speciellt om du vill rådfråga per telefon. Använd aldrig febernedsättande medel ex Alvedon till hunden!
Förgiftningar
Symptomen vid förgiftningar är mycket olika men kräkningar, slöhet och dräglande är vanliga. Ett exempel är en hund som plötsligt blev illamående, yr och gick i cirklar och det visade sej att hunden hade ätit snigelgift i ett växthus.
Så om hunden beter sej underligt, utan att du kan förstå varför, ska man tänka på förgiftning och genast kontakta veterinär eller djursjukhus. Tag med dig en bit av det du tror hunden ätit så går det snabbare att ställa diagnos och ge behandling.
På Giftinformationscentral i Stockholm (08-33 12 31) finns stor erfarenhet av förgiftningar hos djur. De har en utmärkt hemsida (www.giftinformation.se) med speciella sidor för husdjur om bland annat ormbett, alger och mörk choklad. Gå in och läs innan du behöver använda den ”på riktigt”.
Är det mycket bråttom kan man i nödfall ringa 112.
Förhudskatarr och Vaginit
Glykol
Läs även avsnittet om förgiftning.
Halsinfektioner
Hot Spots
Husapotek
Läkemedel
GE ALDRIG HUNDEN AV DINA EGNA LÄKEMEDEL!!
Hundar har ”egna ” läkemedel som passar dem. Några av våra vanliga läkemedel är direkt giftiga och dödliga för hunden. Så ge hunden bara av de mediciner som veterinären har skrivit ut. Vill man veta mer om mediciner till djur kan man ringa till ”Information om djurläkemedel” 0771-450450, de har öppet dygnet runt.
Magkatarr
Mask
Mörk choklad
Läs även avsnittet om förgiftning.
Ormbett
Öronproblem
NYHET! Om du har en hund med kroniska öroninflammationer eller ständigt återkommande sådana och det inte räcker med ovanstående - prova detta!
En av mina uppfödningar drabbades av kronisk öroninflammation och veterinären gav inget hopp. Vi kunde inte behandla hela tiden eftersom det till slut skulle bli farligt för allmäntillståndet. Innan vi lyckades lösa detta fick hon till och med ett blodöra pg a att hon skakade så mycket på huvudet och kliade sig så hårt.
Lösningen på problemet är lika enkel och billig som fantastisk. Man köper ett rör "öronpuder" från nedanstående adress och behandlar enligt anvisning. Sedan hunden blivit symptomfri håller man noga koll och vid minsta rodnad eller irritation upprepar man behandlingen 2-3 dagar. Den omtalade hunden har nu varit frisk i flera månader!
"Öronpuder till hund". Ring och beställ; Veterinärkliniken i Näsum 044 - 94 225Rödfärgat hår
sommar o sol
Spruckna Tassar
De kom på det när de upptäckte att de hundar som var inne och plaskade runt i såpvattnet när de tvättade hundstallarna fick finare trampdynor än de andra.
Gör en blandning av äkta grönsåpa och vatten ca förhållande 1/50. Häll det i en bunke och låt den stå innanför dörren (håller sig några dagar) Doppa hundens tassar i blandningen varje gång ni varit ute, eller ca 4 ggr/dag i början, sen 2ggr/dag som underhåll. Lägg sedan hunden "plats" en stund så att tassarna får självtorka.
De tvättar alltid sina hundar i grönsåpa blandning och upplever att hud och päls mår utmärkt av detta. Pälstvätten har jag även hört från jägarfolk som brukar detta för att ta död på rävskabb innan den hunnit utvecklas.
Jag kan själv inte säga om det fungerar , för som lantbo som ger hundarna mycket fett har jag aldrig haft problem med tassarna. Men jag vet att det är ett stort problem för många, så hör gärna av er med feed back
//gunilla
Tandsten
Tandsten är ett vanligt problem hos vissa hundraser och äldre hund. Orsaken är både arv och miljö och beror alltså till en viss del på kosten. Hundarna får en gulaktig hård beläggning på tänderna och dålig andedräkt. Efter ett tag sitter tandstenen så hårt att den måste skrapas bort av veterinär och hunden måste sövas. Detta ersätts inte av hundförsäkringen och kan bli dyrt så det är bättre att försöka förhindra att tandsten uppstår.
iFörebyggande är tex.alger, jag köper hos "Alg Börje" på nätet, kostar inte mycket. Löser upp tandstenen o cen ger man färska revben att tugga sönder, obs, ge inte kokta ben, de splittras på en felakigt sätt.tsom ges dagligen i maten. Märgben, råa eller , brukar hundarna älska även när märgen är uppäten och de ”varar i evighet” och motverkar tandsten ganska effektivt. En hundtandläkare har varmt rekommenderat råa rådjursklövar med päls och allt kvar, så fyll frysen. .
Underbett
Några av våra hundar har i tidiga valpstadiet , från den dagen tänderna kommer, ett underbett, dvs. underkäkens tänder ligger framför övertändernas när munnen är stängd. Genom erfarenhet och från expertishåll har vi lärt oss att detta oftast går att rätta till om man är observant. Det kräver dock att man som uppfödare tydligt förklarar för valpköparen vikten av att så fort hundens tandömsning startat så måste man ”hjälpa till” att avlägsna mjölktänderna i främre nedre delen av käken, dvs de små tänderna som sitter mellan hörntänderna. Skälet till detta underbett är inte ärftligt utan beror på att tillväxten av käkarna kommit i obalans och underkäken växer därför fortare än överkäken. Så for de små tänderna då är på plats, så låser de effektivt överkäken som inte kan växa ikapp. Man ska absolut inte dra ut några tänder, bara pilla loss dem när de ändå är på väg att lossna i underkäken av sig självt, för att på så sätt ge överkäken en chans att växa till sig. Dessa hundar får sedan när de permanenta tänderna är utväxta, ett perfekt bett.
Detta ska dock inte förväxlas med ärftligt underbett som ibland inte syns förrän efter leverans, men som nästan alltid ”varnar” vid 7-8 veckors ålder genom att bettet är väldigt tajt eller till och med lite under. Självklart kan man inte förhindra detta underbett på annat sätt än genom avelsurval.
En del hundar får på ålderns höst ett mindre underbett, endast framtänderna, hörntänderna sitter där de ska, som beror på att käken precis som på oss människor växer hela livet och då blir ”längre och smalare”. De hundar som drabbas av detta får framtänder i underkäken som ser ut att inte ”få plats” utan i stället viker sig något utåt, varvid de kommer utanför överkäkens små tänder. Detta får vi se som ”ålders-charm” och har absolut ingen betydelse för hunden.